måndag 12 november 2012

Brev från Engels till Marx 1869-06-22

Vissa texter kanske mår bäst av att glömmas bort för alltid. Väljer ändå att översätta ett brev från Engels till Marx, där han räds bögarnas framfart. Det ger om inte annat en bild över hur en i största allmänhet upplyst man från den viktorianska eran ser på homosexualitet. Brevet ger också en bild av Marx och Engels relation. Marx dotter Eleanor är på besök i Manchester, och Engels ser till att hon bildas i de forngermanska sagorna.

Kommentarer inom klammer [] är mina.

Källa: Marx-Engels-Werke, band 32, sid 324f.

/MN. 2012-11-12


Engels till Marx 1869-06-22

Kära Morian,
Jag vet inte om ni där borta också har lika vackert väder som vi har här, men hos oss har dagsljuset försvunnit i den grad att vi de längsta dagarna måste sätta på gasen klockan fyra på eftermiddagen. Det ska fan till att läsa eller skriva när man inte vet om det är dag eller natt.

Tussy [Marx dotter Eleanor, 14 år] är väldigt fidel. I morse shoppade hela familjen, i morgon kväll ska vi på teater. ”Herman och Dorothea”. [Hon] har läst igenom den, inte utan möda, p.g.a. skitsnacket om den idylliske kälkborgaren. Nu har jag gett henne den yngre ”Eddan” som innehåller några söta historier. Efter det kan hon läsa ur de äldre Sigurds- och Gudrunsångerna. Hon spelar också piano flitigt. Jag har även läst danska Kjämpeviser med henne.

Det är alltså Wilhelm [Liebknechts] hela framgång, att de mankvinnliga och helkvinnliga linjerna av lassalleanerna har förenat sig! Då har han fått ut något rätt. Naturligtvis återväljs schweizaren – med brådskan som saken drivs med – och då är han åter den allmänna rösträttens utvalde. Wilhelm iakttar en hårdnackad tystnad kring den här händelsen.

Det var ju också en kuriös ”Urning” [”Argonauticus” av Karl Heinrich Ulrich] Du skickade mig. Det är ju ytterst onaturliga avslöjanden. Pederasterna börjar räkna sig och finner att de utgör en makt i staten. Bara organisationen saknades, men efter det här verkar den redan finnas i hemlighet. Och eftersom de besitter så betydande män i alla gamla och t.o.m. nya partier, från Rösing till Schweitzer, kan deras seger inte utebli. ”Guerre aux cons, paix aux trous-de-cul” [Utgivarna översätter detta med ”Krig åt de främre, fred åt de bakre kärleksöppningarna”. ”Kärleksöppningar”!?! Ibland var det nog lite svårt för kamraterna på Institutet för marxismen-leninismen vid Sovjetunionens kommunistiska partis resp. Tysklands socialistiska enhetspartis centralkommitte att hitta politiskt korrekt språk åt Marx och Engels profaniteter. Min franska är usel, men jag misstänker att ”Krig åt fittorna, fred åt rövhålen” är en mer textkritiskt hållbar översättning.], kommer det att heta från nu. Det är en lycka att vi personligen är för gamla för att behöva betala segrarna kroppslig tribut. Men den unga generationen! Det är för övrigt bara i Tyskland som en ungglop skulle kunna uppträda och omsätta svinerierna i en teori: gå in, osv. Tyvärr har han ännu inte kuraget att öppet erkänna sig som ”sådan”, utan måste för publiken uppträda ”framifrån” om än inte ”framifrån och inåt”, som han av misstag säger en gång. Men vänta tills den nya nordtyska straffrätten erkänner ”droits du cul” [bakens rättigheter], då blir det helt annorlunda. För oss arma människor från framsidan, med vår barnsliga läggning för kvinnor, kommer det att gå dåligt nog. Om Schweitzer vore användbar för något, vore det för att locka ur denne underbare hedersknyffel [Ulrich?] personalian kring de höga och högsta pederasterna, något som inte säkerligen inte vore särskilt svårt för denne hans andlige släkting.

Schorlemmer åker under veckoslutet via Grimsby och Rotterdam till Tyskland på fyra veckor.

Strejkerna i bomullsfabrikerna är avklarade. Folket i Oldham gick tillbaks i morse. Överproduktionen har alltså inga gränser mer.

Slut på posten. Bästa hälsningar.
Din F.E.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar