söndag 10 juli 2022

Marx och Engels blir kompisar och skriver en bok

I slutet av augusti 1844 träffas Marx och Engels i Paris och inleder sin livslånga vänskap. De hade träffats som hastigast i Köln tidigare, men först nu börjar de sin bromance. Engels var två år yngre, men minst lika etablerad som Marx. Han hade arbetat på sin pappas firma i Manchester (liksom i Barmen, Bremen och Italien) och hade en helt annan inblick i den moderna industrikapitalismens värld än Marx och de filosofer som denne umgåtts med tidigare.

De skriver ”Den heliga familjen eller Kritik av den kritiska kritiken. Mot Bruno Bauer & c:o” i ett för den senare Marx ovanligt högt tempo. Redan i januari 1845 är den mer än 200-sidiga boken färdig och i februari har den gått i tryck. Bruno Bauer hade varit Marx närmaste vän under berlintiden, men sådant hindrade inte Marx när han gav sig i kast med filosofisk kritik. Jag har inte läst boken själv, jag har ju en smula svårt för att förstå den unge Marx, men den lär kritisera Bauer med flera unghegelianer och ta ställning för Feuerbachs filosofi. Det ska dock betonas att Marx och Engels var inne i en period av snabb teoretisk utveckling. Redan någon gång under våren 1845 skriver Marx sina elva teser om Feuerbach där han tar avstånd från denne.

Engels skriver under ungefär samma period sin ”Den arbetande klassens läge i England”.

Redan hösten 1845 påbörjar Marx och Engels nya projekt, i första hand det som blivit känt som Den tyska ideologin. Mer om denna nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar